Am încercat ieri să rezum istoria relativ scurtă, dar zbuciumată a Monumentului din Parcul Carol, mai întâi Monument al eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism, devenit astăzi Monumentul Eroilor Neamului.
Acesta nu se poate vizita în mod curent, ci doar cu anumite ocazii – anumite evenimente legate în general de Ziua Eroilor (sărbătorită în fiecare an de Înălțare) sau Ziua Armatei (ce se sărbătorește pe 25 octombrie).
Cu ocazia Zilei Eroilor am vizitat în acest an interiorul monumentului, care nu este de altfel foarte spectaculos și care mie cel puțin mi-a lăsat un aer de neterminat (datorită cred faptului că în monument există în continuare criptele liderilor comuniști, chiar dacă aceștia au fost strămutați, în capăt proiectându-se pur și simplu câteva imagini de la Morminte ale eroilor necunoscuți din alte țări).
Dar cred că cel mai bine vor vorbi imaginile.
Aceasta este statuia ce ocupă zona centrală din interiorul Monumentului – reprezentându-l pe Regele Ferdinand și pe zeița Nike. Statuia era amplasată în interiorul Muzeului Militar Național din Palatul Artelor, cel care a fost demolat (deteriorat fiind în urma unui incendiu și a cutremurului din anul 1940) pentru a face loc construcției de astăzi:
Iar aici aveți statuia însoțită de câțiva ostași care, sper să nu mă înșel, dar păreau cei de la Asociația 6 Dorobanți, pe care îi admirasem cu puțin timp în urmă la Zilele Muzeului Militar:
Și mormintele rămase goale despre care vă vorbeam. Pe ecranul din spate :
Cam așa arată interiorul monumentului. Deloc spectaculos, la fel cum mi s-a părut și Castelul Țepeș un pic mai târziu în aceeași zi, când l-am vizitat și am constatat că deschis pentru public era un singur turn, în care urcai pur și simplu pentru o priveliște de un pic mai sus asupra Parcului Carol și a împrejurimilor.
Mihaela says
15/03/2017 at 13:27Mausoleul din parcul Carol este cel mai frumos monument de arta din Bucuresti. In urma cu cativa ani am protestat impreuna cu multi alti iubitori de arta si istorie, impotriva deciziei unora de a-l demola in vederea construirii acelei catedrale inutile de mantuire a neamului si am castigat. Am salvat aceasta opera arhitectonica nationala !
Robert says
03/04/2017 at 10:06Statuia este însoțită de câțiva ostași din Asociația Tradiția Militară, nu Asociația 6 Dorobanți.