Pe 20 și 21 septembrie, în cadrul Zilelor Bucureștiului, a avut loc un eveniment care s-a numit Porti deschise la Hanul Gabroveni și a fost prilejuit de deschiderea acestui nou sediu Arcub (centrul cultural își va păstra și sediul cel vechi, din strada Batiștei). Hanul Gabroveni arată acum așa:
Pentru că mereu am fost interesată de istoricul clădirilor pe care le-am prezentat pe aici, am aflat și despre Hanul Gabroveni câte ceva: se pare că hanul a fost înălțat de Constantin Mavrocordat în 1739, pentru a găzdui exclusiv negustori străini, greci, turci, sau unguri. Denumirea de Gabroveni se pare că vine de la negustorii din orașul bulgar Gabrovo, care obișnuiau să tragă la acest han atunci când veneau să își vânudă produsele în București.
Hanul devine la începutul secolului XX hotel, cu denumirea de Hotelul Gabroveni-Universal, în perioada comunistă fiind centru comercial.
Pentru mine, vizitarea acestui han în variantă restaurată a fost o rază de speranță că se poate, că toate clădirile acelea șubrede și insalubre din Centrul Vechi pot fi restaurate, dacă se vrea.
Uite cum arăta Hanul înainte de începerea lucrărilor:
Interiorul este deocamdată gol, în afara expoziției de fotografii care mie mi-a plăcut mult. Aceasta este o sală de proiecții:
Iar aici e holul de la intrare – mie mi-a placut mult:
De la foarte amabila domnișoară cu fustă roșie am aflat că Hanul Gabroveni va găzdui o cafenea, o librărie, un restaurant și două săli de teatru. Am mai aflat ca hanul a fost restaurat in totalitate, nu s-au păstrat decât extrem de puține elemente din cel vechi, însă s-au străduit mult să păstreze specificul vremii, iar cărămizile sunt recuperate fiecare din alte cladiri vechi din zonă.
[…] și redeschiderea Hanului Gabroveni, sediul Arcub, despre care am mai povestit pe blog, a marcat debutul unor evenimente foarte interesante desfășurate […]