Aflat în umbra Palatului de pe celebrele domenii Știrbey de la Buftea, și poate pe bună dreptate, pentru că nu este chiar o clădire în cea mai bună stare, Palatul Știrbei de pe Calea Victoriei, odinioară una dintre cele mai frumoase clădiri ale Bucureștiului, are totuși istoria lui, ce spun eu că merită amintită, măcar pe scurt.
Clădirea a fost construită în secolul al XIX-lea (între anii 1833-1835) după planurile arhitectului francez Sanjouand la comanda prințului Barbu Știrbei, și era recunoscut la vremea respectivă pentru găzduirea a numeroase evenimente mondene spectaculoase.
Fațada palatului a fost semnificativ modificată la comanda fiului domnitorului Barbu Știrbei, Alexandru, care va angaja de această dată un arhitect german, pe Friederic Hartmann ce va construi turnul și fațadele cu cariatide.
Impresionantă era grădina imensă a palatului, construită în stil neoclasic, dar și pivnițele ce depozitau vinul de pe podgoriile familiei Știrbei.
Palatul a fost naționalizat în anul 1948, fiind pe rând Muzeu de Artă Populară și Muzeu al Ceramicii și Sticlei.
Momentan palatul este în proprietatea unui domn Popescu și se află într-o stare avansată de degradare. Nu poate fi vizitat decât în Noaptea Muzeelor sau atunci când găzduiește diverse evenimente, dar rămâne parte a unei istorii a Bucureștilor de care e păcat să uităm.
Raluca says
06/09/2013 at 13:05Cred ca este un loc minunat, din pacate nu am reusit inca sa il vizitez.
Maria says
12/09/2013 at 12:09Pacat ca persoana care l-a cumparat nu se ocupa de el si l-a lasat intr-o stare de degradare…………
Laurentiu says
04/10/2013 at 23:40O singura data am fost acolo dar mi-a placut maxim. Ce-i drept, am avut onoarea sa merg la Palatul Stirbey cu ocazia unei nunti, atmosfera fiind de-a dreptul incantatoare.