E imposibil să nu cunoașteți această clădire, este una dintre cele mai spectaculoase și mai impunătoare de la Calea Victoriei, acolo unde clădirile sunt oricum frumoase și impunătoare.
Am trecut de zeci de ori pe lângă ea, dar ultima dată am și fotografiat-o și am ajuns acasă dorindu-mi să aflu mai multe despre ea.
Și am aflat. Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului al XX-lea (piatra de temelie fiind așezată pe 8 iunie 1897 în prezența Regelui Carol I și a altor înalți demnitari ai vremii), după planurile arhitectului francez Paul Gottereau (cel care a alcătuit și planul arhitectural al Palatului Cotroceni).
Palatul CEC a fost construit după demolarea fostului sediu al Casei de Depuneri, devenită neîncăpătoare pentru numeroasele solicitări. Acesta a fost la rândul său construită în 1875, din păcate prin demolarea unei mănăstiri – “Sfântul Ioan cel Mare”.
Clădirea adăpostește în prezent obiecte din evoluția de-a lungul timpului a instituției al cărui nume îl poartă: diverse documente ale unor tranzacții din trecut, produse bancare, seifuri și pușculițe tot așa, foarte vechi, materiale de promovare CEC sau medalii și insigne.
Clădirea este actualmente, din câte am citit, în proprietatea Primăriei București și la un moment dat se discuta mutarea Muzeului Bucureștiului de la Palatul Șuțu aici – lucru care se pare că nu s-a concretizat.
Leave a Reply