Cred ca ati ghicit de ce, e foarte simplu: pentru ca muzeele noastre interzic o asemenea practica, din niste ratiuni care mie imi scapa.
Este o chestiune pe care niciodata nu am inteles-o: in Romania si doar aici (din tarile pe unde am umblat eu) fotografiatul in multe dintre obiectivele turistice importante este ori interzis, ori taxa este atat de mare incat pur si simplu renunti la idee.
In acelasi timp evident, oamenii respectivi renunta la suma de bani pe care ar putea-o totusi percepe, daca aceasta ar fi una nu neaparat modica, dar decenta, pentru aproape orice buzunar. Sau la publicitatea gratuita pe care aceste fotografii le-ar putea-o face.
Cateva exemple de taxe actuale:
Muzeul Taranului – 60 de lei
Muzeul National de Arta – 100 de lei
Casa Melik (Muzeul Theodor Pallady) – 50 de lei
Antipa este totusi mai normal din acest punct de vedere, percepand o taxa foto de doar 10 lei.
Unul dintre argumentele celor care impun asemenea taxe ar putea fi deteriorarea obiectivelor. Si totusi…. Am zeci de poze din o multime de muzee din vest, unde fotografiatul era permis, fara niciun fel de taxe. Singura restrictie intalnita de mine a fost in Castelul Belvedere, in sala in care era expus “Sarutul” lui Klimt. Si mi s-a parut normal sa fie asa. In rest, nici macar la Belvedere nu erau alte restrictii. Nu mai vorbesc de Muzeele de Stiinte sau de cele in aer liber, unde nici pomeneala sa existe asemenea restrictii. Oare ei nu se tem de deteriorarea obiectivelor lor? Ba da. Dar probabil ca au analizat si au ajuns la concluzia ca aparatele de fotografiat nu le pot face un asemenea rau incat sa fie cazul sa le interzica.
Un alt argument pe care l-am auzit, care mi s-a parut mai pueril chiar, a fost acela ca daca permit fotografierea, oamenii nu mai cumpara vederi. In secolul acesta, in care toti vrem sa scapam de obiecte, zau daca imi dau seama cine mai face colectie de vederi si se mai si lauda cu ele. De curiozitate, cand ati fost pe la cineva care a scos tacticos colectia de vederi? Sau cand v-ati laudat ultima data cu vederile achizitionate in vacanta?
Dar cu pozele in format digital, de pe laptop, telefon sau tableta? Nu incepe sa sune intrebarea mai din secolul acesta?
Eu sper ca la un moment dat cineva, cumva sa se trezeasca. Suntem intr-o alta epoca, vrem sau nu vrem trebuie sa ne adaptam. Si ma asteptam ca in zona culturala adaptarea sa fie mai rapida, dar uite ca nu e asa.
Paginile acestui blog cuprind numeroase informatii despre diverse obiective din Bucuresti, din pacate neinsotite de fiecare data de fotografii, pentru ca fotografiatul este interzis in multe locuri. Sper ca la un moment dat cineva sa se trezeasca si sa intram si noi in randul lumii, ca sa spun asa.
Blogosfera de turism protestează prin aceste articole faţă de interdicţia de a fotografia şi faţă de taxele foto/video aberante cerute în obiectivele turistice din România. Au mai scris pe acest subiect următorii bloggeri:
O idee absolut cretina, aceasta masura a lor de a descuraja pozatul. Da, sunt de acord sa nu permiti pozatul cu blitz, majoritatea locatiilor in care am fost eu, daca au avut o limita, asta a fost. Dar o poza NORMALA cu un aparat care NU modifica nicicum lumina (ca nu are blitz-ul functional), cum mama lu’ proces verbal sa deterioreze?
Asa cum spui, pozele inseamna promovare si aducere de clienti noi. Dar noi nu avem nevoie de asa ceva 😀
Intrebarea asta mi-am pus-o si eu cu amaraciune…La Londra doar bijiteriile coroanei nu le-am pozat in rest…orice oriunde. In Italia la fel, in Olanda la fel…numai noi suntem “mai cu mot” 🙁
Cunosc, cunosc! La Muzeul Armatei din capitala e 50 de lei taxa pentru fotografii. Normal ca nu am dat banii astia. Noroc ca de zilele muzeului (18-19 mai) au fost gratis si intrarea, si fotografiatul!
Foarte trist ce se intampla la noi cu taxele foto. Acum cca o luna am fost intr-o mini vacanta prin Cheile Dambovicioarei, Brasov si am venit acasa pe Valea Prahovei. Am vrut sa profit si sa fac poze la Castelul Cantacuzino din Busteni si am mers la casa de bilete intreband daca putem face foto; de acolo am mers la adminisrator care a sunat responsabila de marketing sa imi explice ca nu pot face poze din diverse motive. Am incercat sa ii explic ce pozele sunt folosit pentru promovarea castelului pe site si pagina de fb, dar degeaba, Mai mult, s-a oferit sa imi dea pozele lor cu watermark si sa facem si contract. Ori eu aveam nevoie de 3-4 cadre cu exteriorul, nu aveam pretentii sa intru in interiorul castelului si sa fentez taxa de 5 milioane. Destul de trist… am plecat de acolo foarte dezamagita. Dar asta este, am mers la Peles unde am facut poze frumoase 🙂
Larisa, din pacate situatia asta e valabila pentru majoritatea obiectivelor turistice din tara noastra… Sper ca aceasta campanie sa atraga atentia cuiva si in timp lucurile sa se imbunatateasca.
Da asta cu taxa pentru poze mi se pare o marlanie tipic romaneasca. Am intalnit si eu cazuri de biserici sau monumente unde iti zice sa faci fara blitz. Asta mi se pare cat de cat corect, desi nu cred ca e demonstrat ca blitz-ul poate dauna, mai ales ca acum multi fac poze cu telefonul mobil si ce blitz poate avea ala?
La MTR m-am suparat cel mai tare ca nu am putut face poze, ca 60 de lei mi se parea enorm. Oricum erau unii care faceau poze fara ca paznicii sa se prinda. Faceau cu telefonul, iar paznicii ne urmareau pe noi ca aveam aparatul mare la gat 🙂
Oricum macar muzeele din Bucuresti mai au pagini de facebook, site-uri, pe cand cele din tara nu sunt promovate deloc, deci le-ar folosi promovarea pe bloguri. Da unde nu-i cap…
Eu stiu ca poti face poze gratuit in muzee, dar numai atunci cand este noaptea muzeelor. 🙂
Oare chiar nu isi dau si ei seama ca un fotograf are posibilitatea sa ajute prin realizarea acelor cadre? De ce nu accepti o promovare gratuita?! Multe semne de intrebare in aceasta lege..
In exteriorul Castelului Cantacuzino din Busteni am facut poze fara nici o problema – pe 2 iunie, anul acesta. Pentru interior se percepea o taxa, nu stiu cat era caci eram prea ocupata sa tin copiii (2 si 5 ani) departe de exponate asa ca nu-mi propusesem sa fotografiez si interiorul.
La Muzeul de Istorie fotografiatul este inclus in pretul biletului, singura restrictie fiind folosirea blitzului, dar exponatele sunt foarte bine luminate asa ca nu se simtea nevoia blitzului.
Asa ca incet-incet lucrurile se misca si la noi.
Si eu mi-am tot pus intrebarea asta, la un moment dat mi-a venit ideea ca fotografiatul in muzee este interzis pentru ca pozele ar ajunge pe net, unde le poate vedea oricine, si nu ar mai merge lumea la muzeul respectiv.
Da, probabil ca asta e ratiunea. Insa daca asa ar sta lucrurile, nimeni nu ar mai merge la meciuri pentru ca sunt si la TV, sau nu s-ar mai plimba prin parc pentru ca poate admira in loc niste poze de pe net… Parerea mea e ca, dimpotriva, oamenilor li se starneste curiozitatea atunci cand vad imagini dintr-un anumit loc.