In timp ce ma plimbam prin Parcul Carol, mi-a atras atentia o cladire frumoasa, spectaculoasa chiar am indraznit sa spun, din exteriorul parcului, ascunsa printre copaci, insa nu in totalitate, pe care m-am dus imediat sa o inspectez.
Speram din toata inima sa aflu ce e cu ea – in general cunosc cladirile din Bucuresti, nu stiu istoricul fiecareia, dar macar cateva informatii am…
Am cautat repede o iesire din parc, am luat-o pe aleile ce urcau catre ea si am ajuns pe strada Candino Popescu, unde se afla cladirea, chiar la intrarea in aceasta. Aici am reusit sa o vad in toata splendoarea ei: mare, impunatoare si foarte frumoasa. Si sa ii aflu si denumirea, de fapt gazda, pentru ca despre ce cladire este vorba si un scurt istoric al ei am aflat doar cand am ajuns acasa si am inceput sa caut informatii pe net: este Castelul Țepeș, sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor si apartine MApN.
Cladirea arata cam asa din fata:
Ce am aflat despre ea: a fost construita 1906, avand ca destinatie initiala un Turn de Apa. Prilejul? Manifestarile prilejuite de sarbatorirea a 40 de ani de domnie a lui Carol I, printre care si o Expozitie Generala Romana, prin care autoritatile doreau sa ilustreze progresul Romaniei in anii regalitatii. Cu acest prilej, Parcul Carol a fost “populat” cu numeroase cladiri reprezentative.
Iar pentru ca un turn obisnuit de apa nu se potrivea maretiei care se dorea aratata, acest turn a fost amenajat si proiectat in asa el incat sa reproduca, e adevarat ca la scala mica, castelul lui Vlad Tepes de la Poienari, judetul Arges.
Astazi, cladirea este, asa cum spuneam, sediu al Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor si se poate vizita de 2 ori pe an: de Ziua Eroilor si de Ziua Armatei , pe 25 octombrie.
Ce-mi place castelul acesta! Din pacate, in interior nu te impresioneaza nimic si nici panorama nu prea ai. Sper ca ai vazut si articolul meu 😀 http://www.hailabord.ro/2010/10/castelul-tepes-din-bucuresti.html
Te invit si la Targoviste, sa vezi ruinele si Turnul Chindiei. Am fost si la Castelul Tepes insa mi-a placut mult mai mult ce avem in Targoviste.
Eu am ajuns la Cetatea din Neamt si m-a uimit cat de frumoasa este.
Pe mine ma fascineza castelele, de cate ori merg intr-un asemenea loc imi imaginez povestea care se ascunde in spatele sau, am vizitat castelul Bran si mi-a placut foarte mult, sper sa ajung si prin alte parti ale lumii in viitorul apropiat. 😀
sant de acord,avem niste cladiri si monumente absolut superbe ,dar care lipsesc cu desavarsire din listele celor de la Ministerul Turismului…..
Nu ne mai mințiți cu „deschis de două ori pe an”. Am fost pe data de 17 mai 2018, de Înălțare și Ziua Eroilor și surpriză! Nu s-a putut vizita! Ba mai mult de Ziua Armatei nu mai este deschis deloc.
Am aflat de la un personal de la pază că fuse un fel de „ziua porților deschise” dar pe 12 mai. Unde această dată nu are nici o treabă nici cu Ziua Eroilor nici cu Ziua Armatei. Și tot de la ei am a aflat că nu se mai deschide de Ziua Armatei și că trebuie să sun la ei cu două săptămâni înainte de Înălțare ca să aflu dacă se poate vizita.
Este păcat, mare păcat, deoarece este un obiectiv al nostru, al românilor și uitați câte bețe în roate ni se pun când vrem să vizităm un obiectiv.