Cu siguranta ca stiti strada Monetariei… Poate ca denumirea ei nu va este familiara, insa daca o sa va spun ca este vorba despre straduta ce se intersecteaza cu Bulevardul Kiseleff, de pe o latura a Muzeul Taranului Roman, veti realiza ca o stiti deja, doar ca poate v-a scapat denumirea ei: strada Monetariei.
Am gasit cate ceva despre istoria acestei strazi in cartea “Strazi vechi din Bucurestiul de azi” de Alexandru Ofrim, aparuta la Editura Humanitas in 2011. Pe scurt, domnul fanariot Nicolae Mavrogheni a construit pe aceasta strada, aflata la capul vechiului Pod al Mogosoaiei, intre anii anii 1785 si 1787 o biserica cu hramul Izvorul Tamaduirii, niste chioscuri, o cismea si o tipografie. Numele sau este de altfel si acum deseori pronuntat, penturu ca Biserica de pe Strada Monetariei se cheama si astazi Biserica Mavrogheni. Sa mai spunem despre domnitorul Mavrogheni ca a avut un sfarsit tragic, fiind spânzurat sau decapitat din ordinul lui Hassan Pașa pentru insubordonarea față de Imperiul Otoman.
Originea numelui strazii nu este greu de ghicit: aici a functionat prima Monetarie a Statului, infiintata in anul 1870, la doar trei ani dupa ce Leul devenea moneda de stat a Romaniei.
Dar sa trecem in prezent si sa vedem cum arata Strada Monetariei astazi. Voi incepe cu partea stanga, exclusiv ocupata de Muzeul Taranului Roman.
Pe partea opusa Muzeului, avem mai intai o scoala, numarul 11, care se cheama Ion Heliade Radulescu – fosta Scoala Comunala, si ea cu istoria ei, despre care o sa va povestesc mai multe cat de curand:
Avem apoi Biserica Mavrogheni, despre care iarasi vom mai vorbi:
Mai avem o gradinita, doua blocuri in care maine m-as muta, noi, frumoase si moderne (pe acestea nu le-am pozat), iar in capatul strazii Monetariei se afla Restaurantul Collage, ce pare destul de pretentios, dar tare as fi curioasa sa il testez:
Unul dintre regretele mele vizavi de aceasta strada este ca nu s-a hotarat inca sa devina exclusiv pietonala. E o straduta mica, centrala, frumoasa si plina de istorie a Bucurestiului. In acelasi timp este si plina de masini parcate, trotuarul este ingust, iar iarna inaccesibil, masinile isi fac loc cu greu pe acolo… Exista niste demersuri in sensul transformarii ei in strada pietonala, eu am semnat si o petitie in acest sens… Sper ca la un moment dat sa ne putem plimba pe acolo doar pe jos sau cu bicicleta.
Strada Monetariei este un alt loc intersant al Bucurestilor de ieri si de azi, si cred ca merita sa faca parte dintre cele 1001 locuri interesante din Bucuresti pe care vi le propun.
Acest articol face parte din campania “1001 locuri în București”
Dana says
08/03/2012 at 17:49Recunosc ca am fost pasionata o vreme de istoria bucurestiului, de toate secretele lui sau mai bine spus de secretele “Micului Paris”. Asta pentru ca l-am considerat un oras cu lume buna si boema. Acum nu mai stiu ce sa spun…poate voi descoperi ca Bucurestiul inca mai are cateva farame din ce a reprezentat odata. O sa-ti urmaresc cu drag postarile.