Un blog despre locuri, oameni si evenimente din Bucuresti

Elefant.ro

24 ianuarie 1859: Unirea mica

By on 24/01/2012 in Blog de Bucuresti with 2 Comments

Am scris la sfarsitul lui noiembrie un articol despre 1 decembrie, ziua nationala a Romaniei. Nu mica mi-a fost mirarea sa descopar ca multe zile de atunci s-a intrat pe Blog de Bucuresti de pe diverse expresii cheie, toate centrate in jurul intrebarii “Ce se sarbatoreste pe 1 decembrie”.

Ei bine, Unirea cea Mare, pe care o sarbatorim la 1 decembrie, nu ar fi avut loc daca in urma cu 59 de ani, respectiv pe 24 decembrie 1859, nu ar fi avut loc Unirea cea Mica: Alexandru Ioan Cuza, la momentul respectiv domn al Moldovei, a fost ales si domn al Tarii Romanesti. A urmat, evident, o unire administrativa, cele doua tari avand un singur domnitor, care s-a infaptuit in ianuarie 1862. Statul creat in urma unirii celor doua principate – Moldova si Tara Romaneasca – s-a numit Romania.

Nu am vrut sa fie un post scolaresc, desi cred ca asa a iesit in final :). Dar cred ca nu strica sa ne aducem aminte uneori ce s-a intamplat inaintea vremurilor noastre cu tara si poporul acesta.

Si de frumoasa Hora a Unirii a lui Alecsandri, impreuna cu niste imagini care ne sunt familiare chiar si noua, celor care am fost copii in epoca ceausista (asa-i ca ati jucat si voi Hora Unirii cand erati copii? ):

About the Author

About the Author: .

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

There Are 2 Brilliant Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. da! chiar si in epoca de care povestesti am invirtit Hora Unirii cu versurile originale si am aflat despre Cuza si Mos Ion Roata …

  2. Nu stiu daca am dansat Hora unirii vreodata la scoala dar cu siguranta i-am invatat versurile inca din clasele primare. Am vazut ieri intamplator, un reportaj cu un grup de copilasi adorabili de la un ansamblu folcloric care dansau Hora unirii. E placut de asemea sa vezi ca in fiecare an se organizeaza diverse activitati scolare si li se aminteste celor tineri ceea ce s-a intamplat pe 24 ianuarie 🙂

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top