Hoinarind weekendul acesta prin Bucuresti, mi-a atras atentia cladirea din imagine: Casa Nenciu, aflata pe Calea Victoriei, prin istoricul succind prezentat pe placuta (aceste indicatoare ale cladirilor istorice sunt o idée extraordinara, dupa parerea mea) si prin destinatia actuala: Directia Generala de Protectie a Persoanelor cu Handicap. As fi vazut o asemenea directie intr-o cladire noua, moderna, cu facilitati pentru persoanele cu dizabilitati.
Casa mi s-a parut interesanta, arhitectura simpla si sobra a fost categoric pe gustul meu, asa ca am incercat sa gasesc pe net informatii in plus fata de succinta prezentare de pe placuta.
Iata ce am aflat, asadar:
- A fost construita undeva in anul 1886, in stil neoclasic francez
- Arhitectul cladirii nu este cunoscut
- A apartinul initial paharnicului Manolache Farca
- A trecut apoi in proprietatea Cleopatrei Trubetzkoi (Casa Nenciu este cunoscuta si sub numele de Casa Trubetzkoi), fiica lui Constantin Ghica, fratele lui Alexandru Ghica, domnitor al Tarii Romanesti
- A intrat in istorie prin faptul ca l-a gazduit pe marele compozitor Franz Liszt 1846 sau 1847
- Dupa moartea Cleopatrei Trubetzkoi, casa a fost cumparata de negustorul Nenciu (remarcati N-ul de pe fronton)
- Astazi este, dupa cum am mai spus, Generala de Protectie a Persoanelor cu Handicap
Acest articol face parte din campania “1001 locuri în București”
Wow ! Interesant ! Eu treceam anul trecut in fiecare zi pe langa in drumul spre facultate si nu stiam ce pierdeam. Acum o sa o privesc mai atent ! Multumesc Iulia !
Sunt foarte multe cladiri-monument istoric in zona. Casa Nenciu nu este cea mai frumoasa, dupa parerea mea, insa mie mi-a atras atentia, nu stiam nimic despre ea, si am zis sa v-o prezint si voua.
Pot spune ca eu am avut ocazia sa intru ia anumite birouri, am ramas surprins la ce picturi, ce sant realizate pe panza si la ce stocatura pe tavane si peretii, pana si in ziua de azi inca sau pastrat foarte bine.