Martea trecuta, cand v-am spus cate ceva despre Biserica Boteanu-Ienii, incheiam cu o promisiune destul de timida: aceea de a continua sa gasesc cladiri interesante din Bucuresti, prin arhitectura sa povestea lor, si sa revin pe blog cu istoria lor si cu poze de la fata locului.
Ma bucur ca reusesc sa ma tin de cuvant si sa va propun astazi o alta cladire a carei poveste nu e foarte bine cunoscuta, dar pe care sunt sigura ca ati remarcat-o undeva, in Piata Revolutiei din centrul Bucurestiului: Casa Păucescu.
Actualmente sediu al Uniunii Arhitectilor din Romania, Casa Păucescu are o istorie destul de lunga si cum nu se poate mai interesanta. A apartinut initial celui de la care a preluat si numele – lui Grigore Păucescu, avocat si om politic, membru al Partidului Conservator si Ministru al Cultelor, fiind construita in a doua jumatate a secolului al XIX-lea in stil renascentist.
Piata Revolutiei de astazi era in secolul XIX Piata Regala, iar Paucescu si-a construit casa aici tocmai pentru a fi aproape de centrul politic bucurestean al vremii sale. Se pare ca marii scriitori ai vremii i-a trecut pragul: Caragiale, Eminescu sau Delavrancea l-au onorat cu prezenta lor.
Casa Paucescu a fost pentru scurta vreme Consulat Austro-Ungar, strada pe care se afla numindu-se Strada Viena. In perioada comunista a fost sediul temutei directii a Va a Securitatii, motiv pentru care a fost aproape distrusa in zilele Revolutiei din 1989.
Povestea recenta a casei e cam asa: dupa ce a zacut in ruina timp de mai bine de 10 ani, devine sediu al Uniunii Arhitectilor din Romania. Declarata monument istoric, orice imbunatatiri urmau a ii fi aduse trebuiau sa pastreze fatada.
Ceea ce a devenit cladirea mie mi se pare un exemplu de asa nu: nu stiu cum vi se pare voua, dar pentru mine e un kitch total. Totusi, se remarca in peisajul centrului bucurestean, arhitectura e deosebit de interesanta, asa ca nu ar fi rau sa fie popularizata…
Acest articol face parte din campania “1001 locuri în București”
coolnewz/Ratatouille says
13/09/2011 at 15:10deci chestia aia “moderna” este deasupra casei sau in planul 2? Din cite imi aduc aminte parca este deasupra casei si intr-adevar, constructia devine o struto-camila. Cred ca ideea a fost ceva gen imbinare intre vechi si nou, bla bla …
Iulia says
13/09/2011 at 15:13Nu, nu e in planul doi, e fix deasupra cladirii… De-aia spuneam ca mi se pare un kitch…
B. says
29/06/2012 at 01:04Arata ca naiba, un kitsch desavarsit care ar trebui demolat si revenit la constructia initiala; nu e singurul kistsch de acest gen, dar e cel mai tipator si cel mai central asezat; mai toate cladirile asta “moderne” din Bucuresti arata ca naiba, ca si cum arhitectii romani au descoperit odata cu sticla ca nu iti mai trebuie creier – prefer ororile de beton comuniste, decat multe din orrorile “capitaliste” de sticla.
Marius says
06/11/2012 at 14:16Mie mi se pare deosebita arhitectural vorbind. Kitsch in nici-un caz.
dana says
19/11/2012 at 15:50Mi se pare reusita din punct de vedere urbanistic, ridica corpul la inaltimea vecinatatilor impozante si retine atentia asupra ei.