Rubrica de metode de economisire s-a mutat pe un blog separat, dedicat exclusiv economisirii – a banilor, a timpului, spatiului…
Am incercat mai demult un post despre economii si metode de economisire, in care incercam sa expun cam care este viziunea mea despre acest subiect.
Am sa incerc de data asta sa detaliez fiecare dintre punctele mentionate, incepand (cum altfel?) cu primul: bugetul lunar.
Sa spunem ca vorbim despre o familie de 2 persoane, fara copii, cu 3.000 de RON la dispozitie (este o medie, stiu ca unii avem mai multi, altii mai putin).
Si o sa punem asa:
Casa si transport 750 lei (intretinere/curent/cablu/net/benzina sau abonamente)
Rata banca (sau economii !) 500 lei
Mancare/Detergenti / igiena + cosmetice 950 lei
Haine 100 RON
Bani de cheltuiala 500 (250 / persoana)
Economii pentru vacanta 100 lei
Cheltuieli neprevazute 100 lei
Am facut tot posibilul sa nu trag cu ochiul la bugetul propus de “Toanele” Ninei, ea foloseste si o alta suma, de 2500 de lei, dar am vazut in final ca tot pe acolo a iesit.
Ceea ce inseamna ca, pana la urma, orice suma poate fi repartizata, si ca cel mai important este sa reusesti sa te incadrezi in ceea ce ai. Chiar daca ai foarte putin.
Stiu si ca realitatea difera de la un caz la altul. Noi, de exemplu, nu avem rate, si suma aia o strangem pentru vacante.
Insa asta cu “cheltuieste mai putin decat castigi” trebuie sa fie de baza.
Si cu un pic de vointa si disciplina chiar poate sa mearga.
e bine ca nu ai si chirie. Ca mai trebuia taiat din alte cheltuieli si pus de-o parte vreo 1000 – 1200 ron.
eu economia cea mai mare o fac la factura de telefon de ceva vreme incoace. De la facturi de 70-80 Ron, acum – de cind nu mai sun decit in situatii de maxima necesitate, si stau aprox 1-2 min la telefon – platesc in jur de 28-30 ron abonamentul.
Deh, cu banii de chirie am trisat: eu ii pun separat de bugetul lunar, recunosc. Mai schimb cand am surplus, pe la prime, din astea…
Este destul de pertinent bugetul propus de tine, cu o singura menţiune…eu nu am mai reuşit să economisesc vreun bănuţ de vreo 2 ani.
Stiu ca e greu cu economisitul… Eu reusesc sa fac asta in masura in care, de fiecare data cand am luat salariul, am transferat intr-un alt cont o anumita suma si a trebuit sa ma descurc cu ce ramanea. Daca din anumite motive nu fac lucrul acesta exact cand am banii, asta e, se duc toti.
ce facem cu keltuielile pentru vicii : fumat, cafea si cafenele/berarii pe Lipscani, prajituri … ??
in ce categorie intra? renuntam la ele? cum? :))
Alea intra la bani de buzunar, daca mai raman, da’ trebuie sa ramana 🙂