Un blog despre oameni si locuri, despre vacante si lucruri marunte, despre viata din Bucuresti si nu numai. Un blog de Bucuresti

Elefant.ro - Premium

Mancare de ghebe

By on 31/10/2009 in Blog de Bucuresti with 10 Comments

O carte cu retete de ciuperci, la un pret foarte bun, puteti lua de pe Okian

 

Sambata dimineata, asa cum mai spuneam acum ceva vreme, imi place sa gatesc. Nu de fiecare data, doar cand am chef.

Astazi ma gandeam sa fac iarasi mancare de ghebe, daca tot ne-a placut asa de mult si am vazut ca se prepara cum nu se poate mai usor, ca o tocanita de oricare, doar ca trebuie trecut intai prin faza de curatat, spalat, oparit ghebele.

Zis si facut. Dis de dimineata, ma inarmez cu o sacosa (sunt total pentru refolosirea lor, inca dinainte de a aparea minunea cu doi lei pe sacosa care nu se degradeaza). Insa, surpriza. Nu am mai gasit ghebe in piata volanta de pe Bulevardul Unirii. Sursa mi s-a parut destul de sigura, in plus nu am patit nimic data trecuta… Si cum in week-end, sau cel putin sambata, ma mai distrez si cu din astea, am vrut sa iau iarasi. Multe. Sa fie, cum ar veni. Insa se pare ca este cam tarziu pentru ele.


Tanti care vindea ghebe si data trecuta era insa acolo. Si fusese harnicuta. Avea o salata de ghebe marinate, zacusca de ghebe, si ghebe la sare. Preturile nu sunt foarte mici, undeva la 20 de Ron borcanul de 800 de grame, insa la cata munca este, eu zic ca merita sa iei macar un borcan.

Si o voi face, saptamana viitoare probabil. Pentru ca saptamana asta am apelat la una dintre pungile din congelator.

Si am facut din nou mancare de ghebe care, ca si data trecuta, a iesit delicioasa.

De data asta am folosit o reteta, nu am mai inventat nimic. Oricum si data trecuta iesisera excelente.

Daca tot am folosit reteta, sa o si scriem aici:

vreo 3 maini de ghebe (cam 500 grame erau)
1 ceapa
3 rosii
1 ardei rosu
4 catei de usturoi
sare, piper, patrunjel

Am calit ceapa cu ardeiul vreo 5 minute, cu un pic de apa, apoi am adaugat ghebele tocate marunt si am lasat la fiert in continuare cam 20 de minute. Apoi am pus usturoiul tocat, rosiile si piperul. Dupa ce am luat de pe foc (am lasat sa fiarba inca vreo 5 minute toata tarasenia), am dat la o parte, am pus patrunjel si gata. A iesit excelenta si am mancat-o cu mamaliga.

De fapt, daca stau sa ma gandesc, e o reteta normala de tocanita, insa ghebele ii dau un gust extraordinar.

Si mai am si 5 pungi de iarna la congelator, pline cu ghebe, de care sunt foarte mandra.


About the Author

About the Author: .

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

There Are 10 Brilliant Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Rappa_ru' says:

    Ce oameni harnici:)…felicitari pentru capodopere:)

  2. Codra says:

    Iulia,
    pentru una dintre cele 5 pungi de ghebe de la congelator iti sugerez o reteta:
    -1 ceapa medie se taie marunt-marunt si se “caleste” in ulei (pana sticleste!)
    - adaugi ghebele si le lasi impreuna cu ceapa sa “scada” la foc mic…condimentezi bine intre timp cu sare si mai ales piper…piper alb e recomandat…
    -cand se limpezeste amestecul de mai sus…adica in aprox 20-30 minute, adaugi o “ingrosala” : LAPTE rece + faina de grau (1 lingura de faina la 300 ml lapte) si mai lasi sa se lege sosul.
    - finalizezi cu patrunjel din belsug si eventual cu putin cascaval ras.
    Poti alatura niste paste scurte…
    Pofta buna…si la multi ani!

  3. Iulia says:

    Multumesc, multumesc tare mult!

  4. Livia says:

    Multumim de reteta!

  5. Raluca says:

    Eu sunt inca nehotarata de ani de zile cu privire la ce imi place mai mult: tocana de ghebe cu ceapa sau ciulamaua, adica cea de mai sus, cu sos alb si ghebe. este greu de zis. Sincer. Doar ca ciulamaua eu o fac cu smantana si faina in loc de lapte. Ah… Voi ce credeti? Ceapa si rosii sau sos alb?

  6. Iulia says:

    Mie imi place mai mult reteta de mancare de ghebe – gen tocanita, adica varianta cu ceapa si rosii. Depinde, insa, de gust :)

  7. elena says:

    Buna Iulia,
    nu prea ma pricep cu ghebele si as vrea sa te intreb, am luat un borcan de ghebe in apa cu sare si as vrea sa urmez reteta ta, dar ghebele astea e normal sa fie asa cleioase?

    Multumesc

  8. Iulia says:

    Buna Elena,

    Asa este, ghebele sunt un pic… lipicioase. Am observat asta in special la cele congelate/conservate. eu le spal bine inainte, dar tot un pic lipicioase raman.

  9. ela says:

    Cand le curatatai , le spalati si le puneti la fier nu le puneti cu apa le puneti la 10 kh ghebe 1 litru ulei si l de vin sec cu putin mujdei de usturoi si le fierbeti pana scad bine si nu mai sunt asa lipicioase

  10. Iulia, dar ce zici de niste ghebe cu smantana? Cu o felie de paine taraneasca proaspata sunt delicioase. Am mai auzit si de fritatta cu ghebe, inca nu le-am incercat, dar rau nu are cum sa fie. Asteptam si alte retete delicioase :)

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top